Suroviny
- Piškotový základ:
- 160 g cukrářských piškotů (nikoliv piškotů vhodných na tiramisu)
- doporučuji: 1 bezlepkové piškoty (120 g) + 50 g sušenky bebe dobré ráno oříškové s medem
- 100 g másla
- 1 lžíce mléka (není nutné)
- Tvarohová masa:
- 375 g mascarpone
- 1 nízkotučný (nebo maximálně polotučný) jihočeský tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce práškového cukru (podle chuti)
- 1 šťáva a kůra z 1 limetky
- 1 celý + 1 lžička želatinového ztužovače Dr.Oetker
- Na ozdobu:
- 3-4 větší pomeranče
- 1 čiré dortové želé Dr.Oetker
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup přípravy receptu
-
Piškoty a sušenky rozdrtíme na jemno, smícháme s měkkým (nikoliv rozpuštěným) máslem, pokud je směs tuhá, přidáme trošku mléka. Kompaktní hmotu rozložíme na dno dortové formy (moje má 23 cm v průměru) vyložené pečícím papírem a udusáme. Dáme ztuhnout do lednice.
-
Našleháme tvaroh a mascarpone s cukrem a kůrou i šťávou z limetky. Pak přidáme želatinový ztužovač, připravený podle návodu a nalijeme do formy. Urovnáme vršek a necháme vychladit.
-
Tři pomeranče vyfilírujeme: seřízneme kůru z pomerančů i s blánami jednotlivých měsíčků, které potom ostrým nožem vykrajujeme. Necháme okapat šťávu a ozdobíme jimi povrch dortu. Ze zbylých blanek vyždímáme šťávu a doplníme vodou na 125 ml. Ze šťávy, cukru a poloviny prášku uvaříme želé. Štětečkem přetřeme pomeranče a povrch dortu. Chceme-li mít vrstvu želé vyšší, použijeme šťávu ze čtvrtého pomeranče a celý obsah sáčku na želé.
Dort dáme vychladit do lednice a 2 dny si ho nevšímáme. Pak sundáme ráfek a korpus i s papírem přetáhneme na podnos.
Poznámka od kuchařky
Dort byl nejlepší čtvrtý den, kdy se chutě rozležely a limetková vůně pronikla celým smetanovým korpusem. V létě doporučuji použít jahody, maliny či jiné drobné letní ovoce, hodí se i zavařené broskve apod.