Nepečený pomerančový dort (zimní varianta lehkého letního dezertu)

66
- reklama -

Suroviny

Piškotový základ:
160 g cukrářských piškotů (nikoliv piškotů vhodných na tiramisu)
doporučuji: 1 bezlepkové piškoty (120 g) + 50 g sušenky bebe dobré ráno oříškové s medem
100 g másla
1 lžíce mléka (není nutné)
Tvarohová masa:
375 g mascarpone
1 nízkotučný (nebo maximálně polotučný) jihočeský tvaroh
1 vanilkový cukr
2 lžíce práškového cukru (podle chuti)
1 šťáva a kůra z 1 limetky
1 celý + 1 lžička želatinového ztužovače Dr.Oetker
Na ozdobu:
3-4 větší pomeranče
1 čiré dortové želé Dr.Oetker
2 lžíce třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Piškoty a sušenky rozdrtíme na jemno, smícháme s měkkým (nikoliv rozpuštěným) máslem, pokud je směs tuhá, přidáme trošku mléka. Kompaktní hmotu rozložíme na dno dortové formy (moje má 23 cm v průměru) vyložené pečícím papírem a udusáme. Dáme ztuhnout do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Našleháme tvaroh a mascarpone s cukrem a kůrou i šťávou z limetky. Pak přidáme želatinový ztužovač, připravený podle návodu a nalijeme do formy. Urovnáme vršek a necháme vychladit.

  3. Tři pomeranče vyfilírujeme: seřízneme kůru z pomerančů i s blánami jednotlivých měsíčků, které potom ostrým nožem vykrajujeme. Necháme okapat šťávu a ozdobíme jimi povrch dortu. Ze zbylých blanek vyždímáme šťávu a doplníme vodou na 125 ml. Ze šťávy, cukru a poloviny prášku uvaříme želé. Štětečkem přetřeme pomeranče a povrch dortu. Chceme-li mít vrstvu želé vyšší, použijeme šťávu ze čtvrtého pomeranče a celý obsah sáčku na želé.
    Dort dáme vychladit do lednice a 2 dny si ho nevšímáme. Pak sundáme ráfek a korpus i s papírem přetáhneme na podnos.

Poznámka od kuchařky

Dort byl nejlepší čtvrtý den, kdy se chutě rozležely a limetková vůně pronikla celým smetanovým korpusem. V létě doporučuji použít jahody, maliny či jiné drobné letní ovoce, hodí se i zavařené broskve apod.