
Suroviny
- 3 lžíce kalvádosu
- 4 plátky želatiny
- 700 g jablek
- 80 g krupicového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- 100 ml vody
- šťáva z 0,5 citronu
- 400 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- cukrářské piškoty
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce zakysané smetany
- cukrářské perličky
- filigrány
Postup přípravy receptu
-
V podstatě je to variace na tradiční šarlotu, pyré se ovšem nespojuje pudinkem, ale želatinou a zjemněné je navíc smetanovou pěnou. Výsledkem je lahodný dezert z formy na chlebíček, který leckoho příjemně překvapí.
Příprava dezertu je sice snadná a rychlá, ale přece jen se jí vyplatí zhostit s větším časovým předstihem. Složený ve formě sice v chladničce ztuhne již za cca 2 hodiny, ale je také zapotřebí, aby se v náplni patřičně rozležely a zvláčněly použité piškoty. Dětské zvlhnou takřka okamžitě, ale cukrářské už nějaký čas vyžaduji. Uložte tedy chlebíček v chladničce klidně přes noc!
A ještě jedno doporučeni: V předpisu jsme nechali želatinu nabobtnat v kalvádosu, tedy pálence z jablek, která dezert fantasticky navoní. Pokud jej ovšem hodláte nabídnout dětem, potom použijte místo alkoholu vodu.
-
JAK NA TO:
V předstihu nechte nabobtnat v troše kalvádosu na kousky nastříhané želatinové plátky. Jablka oloupejte a zbavena jádřinců nahrubo nastrouhejte. V kastrolu na plotnu k nim přidejte krupicový i skořicový cukr, přilijte dle potřeby vodu a vše krátce poduste. -
Po odstavení k pyré přidejte citronovou šťávu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu.
-
Zvlášť vymíchejte tvaroh s moučkovým cukrem a šlehačkou vypracovanou ze smetany, pěnu vmíchejte do chladnoucího pyré a zvolna vše stěrkou propracujte. Část hmoty rozetřete na dno formy na chlebíček (cca 30 x 11 cm) vyložené folií a uložte do ní vrstvu piškotů. Přidejte další náplň a piškoty. Takto pokračujte, dokud formu nenaplníte (nahoře budou piškoty), obsah překryjte přebývající folii po stranách, zatižte jej prkénkem a nechte vše v chladu ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.
-
Z formy vyklopený dezert potřete na povrchu rozehřátou čokoládou vymíchanou se zakysanou smetanou a přidejte dekoraci např. v podobě čoko filigránů a perliček.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotopostup krok za krokem na přípravu dezertu najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/zazrak-z-formy-na-…
Recept na přípravu domácích italských piškotů najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/neni-nad-domaci-pi…
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.