
Suroviny
- 1 balíček piškotů
- 1 kg jablek
- 2 lžíce krupicového cukru
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 lžička skořice
- 500 g měkkého tvarohu ( ve vaničce)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 80 ml vaječného likéru
- 1 želatinový ztužovač zastudena
- hrst lískových oříšků
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolu, přidáme krupicový cukr, skořici a asi 100 ml vody a dusíme tak dlouho, až jablka změknou a přebytečná tekutina se odpaří. Jablka odstavíme, vmícháme citrónovou šťávu a necháme vychladnout.
-
Dno dortové formy vyložíme piškoty ve dvou vrstvách.
-
Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a vaječným likérem.
Smetanu ušleháme dotuha a vzniklou šlehačku vmícháme do tvarohu. Nakonec přimícháme vychladlá dušená jablka.
Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do jablečné směsi.
Vše opatrně nalijeme na piškoty ve formě.
Vložíme do chladu a asi 2 hodiny necháme tuhnout. -
Z hotového dortu odstraníme boční díl formy.
Lískové oříšky nastrouháme nahrubo a ozdobíme dort.
Poznámka od kuchařky
Dort je opravdu lepší druhý den, když se pěkně proleží 🙂