Nepečený jablečný dort s tvarohem a vaječným likérem

143
- reklama -

Suroviny

1 balíček piškotů
1 kg jablek
2 lžíce krupicového cukru
šťáva z poloviny citrónu
1 lžička skořice
500 g měkkého tvarohu ( ve vaničce)
250 ml smetany ke šlehání
2-3 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkové esence
80 ml vaječného likéru
1 želatinový ztužovač zastudena
hrst lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolu, přidáme krupicový cukr, skořici a asi 100 ml vody a dusíme tak dlouho, až jablka změknou a přebytečná tekutina se odpaří. Jablka odstavíme, vmícháme citrónovou šťávu a necháme vychladnout.

  2. Dno dortové formy vyložíme piškoty ve dvou vrstvách.

  3. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a vaječným likérem.
    Smetanu ušleháme dotuha a vzniklou šlehačku vmícháme do tvarohu. Nakonec přimícháme vychladlá dušená jablka.
    Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do jablečné směsi.
    Vše opatrně nalijeme na piškoty ve formě.
    Vložíme do chladu a asi 2 hodiny necháme tuhnout.

  4. Z hotového dortu odstraníme boční díl formy.
    Lískové oříšky nastrouháme nahrubo a ozdobíme dort.

Poznámka od kuchařky

Dort je opravdu lepší druhý den, když se pěkně proleží 🙂