Nepečený dětský jahodový dort

89
- reklama -

Suroviny

500 g mascarpone
750 g jahod
6 plátků želatiny (1 balení)
1 balení čiré želatiny
360 g dětských piškotů
1 hrnek cukru moučka
1/2 hrnku cukru krystal
šťáva z 1/2 citronu
150 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu omytých a odšťopkovaných jahod vložíme do hrnce, přidáme cukr krystal a trochu vody ( 0,5 dl). Na mírném ohni povaříme 10 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím rozemeleme piškoty, smícháme se změklým máslem a 1/2 hrnku cukru moučky, důkladně propracujeme (pokud se bude lehce drolit, nevadí). Těsto dáme na dno pečící dortové formy a rukou rozmačkáme tak, abychom vytvořili i 2 cm okraj. Dáme vychladit do lednice.

  3. Dále smícháme mascarpone s 1/2 hrnku cukru moučky a citronovou šťávou, metlou rozmícháme. Namočíme želatiny dle návodu (10 min) do trochu vody a lehce zahřejeme, aby se rozpustila. Povařené a zchladlé jahody propasírujeme přes síto do misky. 1/2 vzniklé tekutiny vlijeme do mascarpone, rozmícháme pořádně metlou a vlijeme želatinu. Nalijeme na vychlazený korpus a posázíme zbytkem jahod. Navrch připravíme želatinu (může být úplně obyčejná) dle návodu (1/2 vody + zbytek jahodové šťávy), nalijeme na vrchní vrstvu jahod a dáme do lednice.

Poznámka od kuchařky

Dětem moooc chutná, nestihla jsem dort vyfotit celý, půlku mi už snědly. Dort dělám už 12 let.