Suroviny
- 500 g mascarpone
- 750 g jahod
- 6 plátků želatiny (1 balení)
- 1 balení čiré želatiny
- 360 g dětských piškotů
- 1 hrnek cukru moučka
- 1/2 hrnku cukru krystal
- šťáva z 1/2 citronu
- 150 g másla
Postup přípravy receptu
-
Polovinu omytých a odšťopkovaných jahod vložíme do hrnce, přidáme cukr krystal a trochu vody ( 0,5 dl). Na mírném ohni povaříme 10 minut.
-
Mezitím rozemeleme piškoty, smícháme se změklým máslem a 1/2 hrnku cukru moučky, důkladně propracujeme (pokud se bude lehce drolit, nevadí). Těsto dáme na dno pečící dortové formy a rukou rozmačkáme tak, abychom vytvořili i 2 cm okraj. Dáme vychladit do lednice.
-
Dále smícháme mascarpone s 1/2 hrnku cukru moučky a citronovou šťávou, metlou rozmícháme. Namočíme želatiny dle návodu (10 min) do trochu vody a lehce zahřejeme, aby se rozpustila. Povařené a zchladlé jahody propasírujeme přes síto do misky. 1/2 vzniklé tekutiny vlijeme do mascarpone, rozmícháme pořádně metlou a vlijeme želatinu. Nalijeme na vychlazený korpus a posázíme zbytkem jahod. Navrch připravíme želatinu (může být úplně obyčejná) dle návodu (1/2 vody + zbytek jahodové šťávy), nalijeme na vrchní vrstvu jahod a dáme do lednice.
Poznámka od kuchařky
Dětem moooc chutná, nestihla jsem dort vyfotit celý, půlku mi už snědly. Dort dělám už 12 let.