Suroviny
- Na korpus :
- 220 g karamelových sušenek
- 60 g másla
- rostlinný olej do dortové formy
- moučkový cukr na boky formy
- Na náplň :
- 200 g hořké čokolády
- 450 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček (250 g) měkkého tvarohu
- 10 g želatiny v prášku
- Na polevu :
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- Dozdobení :
- 100 g borůvek (malin,ostružin) na dozdobení
- ořechy, strouhaná čokoláda
Postup přípravy receptu
-
Karamelové sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Vypracujeme hmotu. Boky formy (průměr 22 cm) vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Vzniklou hmotu natlačíme na dno formy. Lžící uhladíme a necháme v chladu hodinu tuhnout.
-
Čokoládu (200 g) rozpustíme ve vodní lázni. Přilijeme 100 ml teplé smetany. Dobře promícháme, odstavíme a necháme chladnout na teplotu cca 40 stupňů. Čokoládovou směs vmícháme do měkkého tvarohu.
Mezitím vyšleháme 300 ml smetany na pevnou šlehačku. -
Ve zbylé smetaně na náplň rozmícháme želatinu a pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a poté nalijeme do tvarohové směsi a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku. Na karamelový korpus nalijeme připravenou náplň a a necháme ztuhnout do druhého dne.
-
Smetanu na polevu přivedeme k varu a přidáme nakrájenou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Polevu rozetřeme na povrch ztuhlého krému a moučník dáme do chladu nejméně na hodinu. Po této době opatrně sejmeme formu a dozdobíme ovocem, ořechy apod.