
Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřové kýty
- Na prošpikování:
- kousek špeku
- 1 kyselá okurka
- kousek červené papriky (kapie)
- ———-
- asi 100 g sádla a 100 g másla na osmažení
- 1-2 cibule
- 3 velké mrkve
- 1 velká petržel
- 1/2 celeru
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře nebo 1 malá lžička mletého
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce cukru
- sůl
- 1/2 kelímku zakysané smetany (může být i sladká)
- šťáva z 1/2 citronu
- záklechtka (hladká mouka s vlažnou vodou)
Postup přípravy receptu
-
Máslo a sádlo rozpustíme ve velkém hrnci. Maso prošpikujeme špekem, okurkou a paprikou a dáme opékat ze všech stran do připraveného hrnce.
-
Než se maso opeče, okrájíme zeleninu a vše nadrobno nakrájíme (já používám sekáček potravin, je to nejjednodušší a nejrychlejší). Když je maso opečené, vyndáme ho bokem a do výpeku vložíme nasekanou zeleninu a za občasného promíchávání restujeme asi 10 minut. Do hrnce pak přidáme všechno koření, hořčici, sůl a cukr a necháme karamelizovat asi 5 minut (dáváme pozor aby se směs nepřipalovala).
-
Po té vše zalijeme asi 1,5 l horké vody, ponoříme do hrnce maso a dusíme na malém plamínku max.1,5 hodiny. Maso občasně obracíme.
-
Nakonec vytáhneme maso, kuličky koření a bobkáče. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme šťávou z citrónu, přidáme smetanu a když je potřeba, tak zahustíme záklechtkou a krátce povaříme (asi 5 minut).
Poznámka od kuchařky
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Omáčka je kyselejší a to my máme rádi, kdo nemá, tak může vyměnit zakysanou smetanu za sladkou a vynechat citrón. Na receptu se mi líbí, že se maso se zeleninou nemusí péct hodiny v troubě a pak přendávat do hrnce. A oceňuji to obzvlášť v létě, kdy troubu nerada zapínám, protože se to teplo pak těžko vyvětrává 🙂