Nepečená vepřová svíčková

120
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 kg vepřové kýty
Na prošpikování:
kousek špeku
1 kyselá okurka
kousek červené papriky (kapie)
———-
asi 100 g sádla a 100 g másla na osmažení
1-2 cibule
3 velké mrkve
1 velká petržel
1/2 celeru
5 bobkových listů
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře nebo 1 malá lžička mletého
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce cukru
sůl
1/2 kelímku zakysané smetany (může být i sladká)
šťáva z 1/2 citronu
záklechtka (hladká mouka s vlažnou vodou)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo a sádlo rozpustíme ve velkém hrnci. Maso prošpikujeme špekem, okurkou a paprikou a dáme opékat ze všech stran do připraveného hrnce.

  2. Než se maso opeče, okrájíme zeleninu a vše nadrobno nakrájíme (já používám sekáček potravin, je to nejjednodušší a nejrychlejší). Když je maso opečené, vyndáme ho bokem a do výpeku vložíme nasekanou zeleninu a za občasného promíchávání restujeme asi 10 minut. Do hrnce pak přidáme všechno koření, hořčici, sůl a cukr a necháme karamelizovat asi 5 minut (dáváme pozor aby se směs nepřipalovala).

  3. Po té vše zalijeme asi 1,5 l horké vody, ponoříme do hrnce maso a dusíme na malém plamínku max.1,5 hodiny. Maso občasně obracíme.

  4. Nakonec vytáhneme maso, kuličky koření a bobkáče. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme šťávou z citrónu, přidáme smetanu a když je potřeba, tak zahustíme záklechtkou a krátce povaříme (asi 5 minut).

Poznámka od kuchařky

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Omáčka je kyselejší a to my máme rádi, kdo nemá, tak může vyměnit zakysanou smetanu za sladkou a vynechat citrón. Na receptu se mi líbí, že se maso se zeleninou nemusí péct hodiny v troubě a pak přendávat do hrnce. A oceňuji to obzvlášť v létě, kdy troubu nerada zapínám, protože se to teplo pak těžko vyvětrává 🙂