Nekynutý mazanec z Albert magazínu

43
- reklama -

Suroviny
1 mazanec

150 g másla
150 g moučkového cukru
+ navíc na posypání
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g měkkého tvarohu
nastrouhaná kůra z půlky citronu
+ 1 lžíce šťávy
1 lžíce rumu
500 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva
70 g mandlí oloupaných a nasekaných
50 g rozinek
1 vejce
2 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 170°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr a ještě minutu šlehejte.

  3. Pak k pěně postupně zašlehejte obě vejce, tvaroh, citronovou kůru i šťávu a rum.

  4. Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandle a dodělejte těsto na moukou posypaném vále tak, aby bylo hebké.

  5. Do hotového pak ještě zapracujte rozinky, vytvarujte ho do koule, dejte na pekáč vyložený pečícím papírem a jemně na něj seshora přitlačte.

  6. Nožem na povrchu naznačte kříž, mazanec potřete vajíčkem a dejte ho péct.

  7. Po půlhodině ho ještě můžete povytáhnout z trouby a potřít mlékem. Dozlatova upečený mazanec nechte vystydnout a nakonec ho bohatě pocukrujte.

Poznámka od kuchařky

Recept je z březnového vydání Albert magazínu v kuchyni… chtěla jsem zkusit jaký bude a musím říct, že každý, kdo ho ochutnal, tak chválil… ještě jsem přidala ovocný chlebíček a zjednodušila postup – rozinky, chlebíček i mandle jsem zamíchala do těsta před moukou… podobný recept tu sice už je, ale doufám, že to až tak moc vadit nebude… 🙂 ještě musím dodat, že se pekl opravdu dlouho, kolem dvou hodin, takže příště ho asi rozdělím na dva menší…