Suroviny
1 mazanec
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- + navíc na posypání
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- nastrouhaná kůra z půlky citronu
- + 1 lžíce šťávy
- 1 lžíce rumu
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 70 g mandlí oloupaných a nasekaných
- 50 g rozinek
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 170°C.
-
Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr a ještě minutu šlehejte.
-
Pak k pěně postupně zašlehejte obě vejce, tvaroh, citronovou kůru i šťávu a rum.
-
Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandle a dodělejte těsto na moukou posypaném vále tak, aby bylo hebké.
-
Do hotového pak ještě zapracujte rozinky, vytvarujte ho do koule, dejte na pekáč vyložený pečícím papírem a jemně na něj seshora přitlačte.
-
Nožem na povrchu naznačte kříž, mazanec potřete vajíčkem a dejte ho péct.
-
Po půlhodině ho ještě můžete povytáhnout z trouby a potřít mlékem. Dozlatova upečený mazanec nechte vystydnout a nakonec ho bohatě pocukrujte.
Poznámka od kuchařky
Recept je z březnového vydání Albert magazínu v kuchyni… chtěla jsem zkusit jaký bude a musím říct, že každý, kdo ho ochutnal, tak chválil… ještě jsem přidala ovocný chlebíček a zjednodušila postup – rozinky, chlebíček i mandle jsem zamíchala do těsta před moukou… podobný recept tu sice už je, ale doufám, že to až tak moc vadit nebude… 🙂 ještě musím dodat, že se pekl opravdu dlouho, kolem dvou hodin, takže příště ho asi rozdělím na dva menší…