Nekynutý chléb z podmáslí a piva

56
- reklama -

Suroviny

550 g hladké mouky (použila jsem 1/2 hladké a 1/2 chlebové)
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
50g másla (nebo sádla)
3 lžičky kmínu
2 vejce
180 ml podmáslí
180 ml piva (je-li pivo hořké, přidejte ještě 1,5 lžičky cukru)

Postup přípravy receptu

  1. Podmáslí, vejce a pivo prošleháme, nalijeme do pekárny, nastrouháme tuk, na to dáme smíchané suché suroviny a necháme na programu Těsto cca 10-15 minut důkladně prohníst.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak těsto vyklopíme na desku, vytvarujeme pecen či šišku (raději placatější, dost se vykulatí), dáme na plech s pečicím papírem.

  3. Poprášíme moukou, nařízneme do kříže a pečeme v předehřáté troubě na 200°C na cca 40 minut. Ke konci případně přikryjeme archem pečicího papíru, aby se nepřipálila vrchní kůrka.

Poznámka od kuchařky

Na přípravu není třeba ani pekárna, jistě by stačilo důkladně těch 10 min. prohníst rukama, ale proč nevyužít nabízenou techniku, když práci ušetří 🙂

Do trouby jsem dala i kastrůlek s vodou, ale myslím, že není nutné.