
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 nektarinky
- 1 vanilkový cukr
- Na polití:
- 1 vejce
- 30 g cukru krupice
- 40 g zakysané husté smetany
- 2 lžice mandlových lupínků
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si zapneme troubu na 180°C.
-
Šlehačku vyšleháme téměř do tuha. Přišleháme postupně jedno vejce po druhém, potom cukr, vanilkový cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně prosijeme a zpracujeme v těsto.
-
Formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a na něj dáme nektarinky nakrájené na malé kousky smíchané s vanilkovým cukrem. Dáme do trouby na 20 min.
-
Mezitím si připravíme polevu. Oddělíme žloutek od bílku-z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutek vyšleháme cukrem a zakysanou smetanou do pěny a vmícháme sníh z bílku.
-
Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a zalijeme polevou a posypeme mandlovými lupínky a dáme znova do trouby zhruba na 25 minut dopéct. Možno ke konci přikrýt alobalem, aby se vršek nespálil.
Poznámka od kuchařky
Také se dá použít jiné ovoce, ale já dala nektarinky zase pro změnu.