Nejlepší vaječný koňak

209
- reklama -

Suroviny
asi 1,75 l

8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka (31%)
rum (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.

  2. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.

  3. Poté hrnec přendáme do dřezu z vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.

Poznámka od kuchařky

Díky salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přeci jen má rád hubolep 🙂 tak si přidejte cca 40 – 60 g vanilkového cukru.

Kdybyste někdo likér dělal a vyfotil fotku, tak bych byla vděčná… Já první várku vyfotit nestihla a druhá je zamknutá ve sklepě, takže zatím fotit nemůžu….

A upozorňuji, že je lepší tento likér schovat a nevytahovat dříve než 23. prosince, jinak dopadnete jako já a během týdne dělat další várku… Je návykový!!! 🙂