
Suroviny
- Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 60 g krystalového cukru
- 120 g Hery
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 polévkové lžíce vody
- Náplň:
- jablka (asi 5 středně velkých)
- cukr
- mletá skořice
- rozinky (nemusí být, pokud je nemáte rádi)
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které dáme na 20 minut odpočinout do lednice.
-
Mezitím dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, formu důkladně uzavřeme, vymažeme a vysypeme okraje moukou.
-
Oloupaná a jadřinců zbavená jablka pokrájíme na měsíčky cca 0,5 cm.
-
Těsto vyválíme na pomoučeném válu (jen trochu, aby se nám lépe vytlačovalo do formy, těsto je velmi křehké a příliš nejde vyválet, ale je lepší trochu si pomoct vyválením) a přeložíme ho do formy. Vytlačíme těsto do okrajů. Okraje by měly být aspoň 1,5 cm vysoké (čím vyšší se nám podaří, tím víc chutné náplně do koláče dáme).
-
Poté naskládáme vrstvu jablek, pocukrujeme dle chuti, posypeme skořicí (nešetříme) a rozinkami. Opakujeme, dokud není koláč plný po okraj. Na horní vrstvu už nedáváme rozinky, aby se nespálily.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40 minut, podle trouby.
-
Můžeme podávat horký s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou, ale i studený a bez ničeho.
Poznámka od kuchařky
Tenhle recept mě napadl náhodou a moji přátelé a rodina se po něm můžou utlouct.