Nejlepší domácí pizza

53
- reklama -

Suroviny

Těsto:
130 g hladké mouky
10 g droždí
50 ml vlažné vody
2 odměrky (1 ml) soli – pokud jste zvyklí solit méně stačí jedna nebo i méně
1 lžíce cukru krystal
3 lžíce olivového oleje
sušené oregáno
sušená bazalka
Omáčka:
400 g drcených rajčat (plechovka)
2 stroužky česneku
olivový olej
1 lžíce cukru
2 odměrky (1 ml)
oregáno
bazalka
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme kvásek – droždí rozmícháme v misce s lžící cukru až do tekuta, poté přidáme 1/4 vlažné vody a 1 lžíci hladké mouky a dáme na teplé místo na cca 15 minut bokem. (já dávám do vypnuté trouby kterou jsem předem rozehřála na 50°C, dvířka nechávám pootevřené, dávám tam chňapky).


    Zobrazit celý recept

  2. Mezi tím si proseji do mísy mouku, pokud máte můžete použít hladkou 00 ale jde to i z klasické. Přidám sůl, bylinky, olej. Nakonec přidám kvásek se zbytkem vody a vypracuju těsto, chce to klidně 10-15 minut, nejprve pracuje robot, poté ho dodělávám ručně. Pokud je těsto moc husté přilívám navíc olivový olej dle potřeby (ne vodu!). Vypracované těsto dáme do tepla kynout na cca hodinu a poté nejlépe na 24 hodin do lednice. Pokud spěcháme stačí ta hodina až dvě, pizza je dobrá i tak.

  3. Po vykynutí z těsta udělám bochánek který rozplácnu a zase „poskládám“ do bochánku (neumím to moc dobře vysvětlit), takhle to zopakuji ještě 2x, celý bochánek potřu olivovým olejem, přikryji fólií a dám ještě na 30 minut odpočinout.

  4. Troubu nahřejeme na maximum, plech na kterém budeme péct necháme nahřívat v troubě. Když je těsto odleželé vytvarujeme, okraje nechávám silnější. Celý plát zase potřu důkladně olivovým olejem včetně okrajů zespoda a zase nechám cca 10 minut odpočívat.

  5. Nakonec dáme omáčku a suroviny co máme rádi a lehce posypeme sušeným oregánem. Pizzu tvaruji přímo na pečícím papíře se kterým ji přesunu na horký plech, peču se zapnutým horkovzduchem cca 5 minut – záleží podle trouby, chce to hlídat aby se nepřipekla moc.

  6. Omáčka: Do hrnce dám cca 2 lžíce olivového oleje, osmahnu na něm rozmačkaný česnek a přidám rajčata, cukr, sůl, pepř a bylinky a přikryté nechám provařit zhruba 20 minut, potom promixuji mixérem aby tam nebyly žádné větší kousky a vařím dalších 15-20 minut odkryté aby se omáčka zredukovala a zahustila.

Poznámka od kuchařky

*Ze surovin na těsto vyjde jedna průměrně velká pizza