Suroviny
3 porce
- Těsto:
- 500 hladké mouky
- 250 ml vody
- 1 kostka droždí
- cukr
- sůl
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL bílého jogurtu
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme trochou vlažné vody a rozmícháme. Z toho nám vznikne kvásek, který necháme 5-10 minut na teplém místě, dokud se na něm nezačnou dělat bublinky.
-
Do mísy dáme 250 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého jogurtu, 500 g hladké mouky a nakonec přilijeme vzešlý kvásek. Začneme míchat vařečkou a po chvilce můžeme začít hníst rukama. Budeme hníst do té doby, než se těsto nebude lepit a bude vcelku. Pokud se nám těsto lepí, můžeme přisypat trochu mouky. Až je těsto hotové, vymažeme mísu s těstem olivovým olejem, aby se nám těsto nepřilepilo ke stranám mísy. Poté mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, kde necháme cca 40-60 min. kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části, které zpracujeme do kuličky a dáme na nějaký tác, přikryjeme utěrkou, a necháme ještě cca 15 min. kynout. Z každé části vyválíme tenkou placku. Pokud chcete těsto kulaté, tak si vezměte talíř nebo tác, podle kterého těsto oříznete. Nakonec pomažete rajčatovým základem a přidáte suroviny dle vašeho výběru. Poté dáme do trouby na 180°C na dobu pečení 20-30 min, záleží na vaší troubě.
Poznámka od kuchařky
Můžete použít i sušené droždí, 1 sáček cca 7-9 g. Přeji dobrou chuť.