Neboršč z domácích zásob

68
- reklama -

Suroviny
přibližně 4 – 6

2 menší červené řepy
1 cibule
4 mrkve
3 velké brambory
2-3 dl pasírovaných rajčat (lze dát i protlak, výsledná chut bude trochu jiná)
sterilovaná řepa i s nálevem (bez křenu je lepší)-množství dle chuti
vodu
3 větší bobkové listy
4 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
2 hřebíčky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve opečeme cibulku, můžeme na oleji, já bez tuku, přidáme červenou řepu nakrájenou na kostičky a zalijeme horkou vodou (z rychlovarné konvice) a vložíme koření (já ho dávám v takovém kovovém udělátku, co se zavře a pak vyndá a koření se nehoní v hrnci) a vaříme asi 15 minut.

  2. Poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a opět dále vaříme asi 15 minut.

  3. Potom přidíme na kostky nakrájené brambory a vaříme, než všechno změkne.

  4. Nakonec přidáme protlak, rozmícháme a přidáme na kostičky nakrájenou sterilovanou řepu a přilijeme trochu nálevu.

  5. Necháme provařit a ochutnáváme, můžeme přidat více nálevu (já dala skoro půlku velké zavařovací sklenice) a až v tuto chvíli osolíme dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Opravdu to původně byl takový mišmaš, protože jsem potřebovala spotřebovat čerstvou červenou řepu. Ale když jsem to nandala na talíř, tak můj přítel prohlásil: „Cos tam dala za vývat? Vždyť v tom není maso. To je bujon?“. To mi vyrazilo dech, vždyť já bujon vůbec nepoužívám. No maso tam hledal zbytečně a jelikož milujeme pravý spíš ukrajinský než ruský boršč, tak to bylo chuťově opravdu velmi podobné a moc nám to chutnalo. Tak přeju všem, co to zkusí dobrou chuť, ať chutná tak, jako nám.