Suroviny
- 1/4 l vody
- 12,5 dkg másla
- špetka soli
- 15 dkg hladké mouky
- 5 vajec
- Krém:
- 20 dkg cukr písek
- 1/2 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- celé máslo
- 2 lžíce rumu
- 2 šlehačky
- 2 ztužovače
- trochu polevy
Postup přípravy receptu
-
Uděláme klasické odpalované těsto tak, že dáme vařit vodu s máslem a solí, do vroucí vsypeme najednou všechnu mouku, zmírníme plamen nebo sundáme z plotýnky a mícháme, až se koule těsta nelepí na dno kastrolu.
-
Přendáme do mísy, trochu rozmatláme a do částečně zchladlého – vlažného – zašleháme postupně vejce, klidně šlehačem na nejmenší rychlost – ale opravdu postupně.
-
Těsto rozdělíme na polovinu a rozetřeme kulatým nožem na dva plechy vyložené pečícím papírem, který předtím trochu postříkáme vodou. Lepší je ustřihnout papír který se vejde na plech a potřít na papíře položeném na stole a pak opatrně přendat na plech.
-
Peče se ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 200 st. dozlatova, pak možná ještě 10 minut na 170 st. – podle vašich zkušeností s troubou a trouba se neotvírá!! Pokud nemáte prosklená dvířka, nakoukněte centimetrovou škvírkou na vteřinu až po těch deseti minutách, placky musí být upečené dozlatova.
-
Jiný je jen krém.
Cukr na pánvi rozpustíme, uděláme karamel a zalijeme asi polovinou mléka – pozor, prská! Důkladně rozpustíme tak, aby se, až tam vlijeme zbytek mléka s rozmíchanými pudinky, nesrazil na kousky. -
Uvaříme z tohoto karamelového mléka pudink, do teplého vmícháme celé máslo a necháme vystydnout. Teprve pak prošleháme (tam patří ten rum)
-
Ušleháme šlehačku, na jednu placku natřeme krém, na něj šlehačku, přikryjeme druhou plackou a pocákáme polevou.
Potom, když to vydržíte, je dobré na nějakou dobu do lednice.
Poznámka od kuchařky
Již tu nějaké mraky jistě jsou, ale s jiným krémem a chtěla jsem tuhle dobrotu připomenout