
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 500 g výběrové mouky
- 20 dkg cukru krupice
- 4 žloutky
- 1 kostka droždí
- 1 KL soli
- rum
- 20 dkg rozpuštěného tuku (nebo 1:1:1 máslo, sádlo, zlatá haná)
- 4-5 dl vlažného mléka
- Nádivka:
- 2 tvarohy – (250 g ve staniolu, 1 tvaroh vanička)
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vajíčko
- rum
- rozinky (namočené v rumu)
- mléko
- cukr dle potřeby (musí mít konzistenci asi jako termix)
- Puding uvaříme klasicky a smícháme ho s tvarohy.
- Ostatní suroviny:
- 1 sáček RUMĚNEK
- na polití koláčů cca 5 dkg rozpuštěného másla
- 3 polévkové lžíce rumu (obojí smíchat)
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto vypracujeme obvyklým způsobem.
-
Po vykynutí rozválíme malým válečkem přímo na plechu a necháme dostatečně vykynout.
-
Pak na něj natřeme tvarohovu náplň, posypeme rozinkami a na ni přímo z ruky drobíme perníčky – ruměnky.
-
Opět necháme dostatečně kynout, nejméně 15 minut, pak upečeme v troubě při 180 stupních.
-
Hned horký koláč pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem s rumem.
-
Nádivku připravíme tak, že tvarohy a ostatní suroviny umícháme s pudingem uvařeným v uvedeném množství mléka. Může být ještě vlažný, nádivka by měla mít pokojovou teplotu, nedávejte ji na těsto studenou.
Poznámka od kuchařky
Ač se vám to bude zdát „obyčejné“, věřte, že je to neskutečná dobrota, název dostala od jedné mé kamarádky, která, když jí něco chutná, tak místo mana nebeská, říká nebeská máňa. Pokud nebudete šetřit nádivkou, což jak vidíte na obrázcích, tak výše těsta a tvarohu je přibližně stejná, tak si určitě také pochutnáte.
Ale nechte dostatečně vykynout těsto, hlavně před natřením, i po něm, aby se vám pod tíhou té nádivky koláč „nezdrcnul“. Jinak na tom není nic složitého. Z této dávky jsou 2 velké plechy a jeden menší.
P.S. Kdyby se vám zdálo, že to mám málo polité máslem a rumem, tak je naprosto dostačující. Tvaroh s perníčky po chvíli provlhne a bylo by to příliš mokré. Už po tomto polití se rozplývá na jazyku. :-)) Tak už jen kávičku a přeji dobrou chuť.