
Suroviny
2 malé
- sklenice 0,35 – 0,4 l se šroubovacím víčkem
- 30 g krupek – lámanky – propláchnout
- cca 60 ml vody
- sůl
- cca 300 g brambor – (oloupat, nakrájet na menší kousky)
- mléko horké – podle potřeby
- 2 stroužky česneku (i více, podle chuti) – utřít
- trocha majoránky
- sůl
- pepř mletý – kdo má rád (já nedávám)
Postup přípravy receptu
-
Propláchnuté krupky nasypat na dno sklenice, zalít je vodou asi 1 cm nad krupky a trochu osolit.
-
Pak nasypat kousky brambor a do sklenice je trochu namačkat.
-
Navrch posypat trochou soli, zavřít šroubovacím víčkem a dát do MW na nejvyšší výkon (800 W) na 3:30 minut (sklenice 0,7 litru na 7 minut).
-
Vařené brambory s krupkami opatrně otevřít (pozor na popálení či opaření), vysypat do mísy, rozšťouchat, zalít horkým mlékem, okořenit majoránkou a česnekem, příp. i pepřem, a dobře promíchat.
-
Podávat lze s uzeným masem nebo uzeninou, škvarečky, kyselou okurkou, osmaženou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Přidala jsem ke krupkám i špetku sušeného mletého česneku.
Kdo chce, může do hotové kaše vmíchat i kousek másla.
Sklenice používám od Majolky®, tatarky, marmelády apod.