
Suroviny
- vařené brambory /množství dle potřeby/
- vařené mrkve
- šunka nebo jemně krájený kvalitní trvanlivý salám
- slanina – není podmínkou
- zeleninová směs
- okurky, jablko, červená nebo bílá cibule
- majonéza, hořčice
- 2 stroužky česneku
- uvařené těstoviny /malá kolínka nebo tarhoňa/
- sůl, bílý pepř
- pažitka nebo hladkolistá petržel
- Řízky jinak:
- nakrájené plátky masa, nejlépe z kotlety nebo krkovice
- kýtu nekupuji, zdá se mi suchá
- kuřecí maso – dobré jsou stehenní řízky
- česnek, olej
- sůl
- klasický trojobal – mouka/používám polohrubou/, vajíčka, strouhanka
- do vajíček můžeme rozšlehat i pár lžic piva
- sádlo a olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Vychladlé brambory oloupeme a pomocí mřížky krájíme stylem cik-cak, ze strany na stranu, abychom místo kostiček vytvořili spíše plátky. V míse je osolíme a necháme odležet, kdo chce, přelije je rozškvařenou slaninkou.
-
Do další mísy vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Musí být vychladlé, do nich zamícháme majonézu, hořčici, mletý pepř, sterilovanou zeleninu, drobně nakrájené jablko, jemně nakrájený česnek.
-
Toto vše pak mezi sebou dobře promícháme a salát necháme odležet. Osvědčilo se mi krájení brambor výše popsaným způsobem, nemáme rádi velké kousky a salát je pak jemný a lépe se rozleží. Jelikož někomu nedělá cibule v salátu dobře, řeším to tímto způsobem. Nakrájenou cibuli krátce povařím v láku z okurek a pak scezenou použiji.
-
Příprava řízků: Nejprve do misky dáme několik lžic oleje a do něj utřený česnek dle vlastního uvážení. Dávám 2-3 stroužky poctivého českého česneku. Dobře ho s olejem promícháme. Místo paličky na maso používám tenderizér na křehčení masa, odkaz na něj je v poznámce. Jeho pomocí maso zpracujeme, kraje nařízneme nožem, aby se řízky nekroutily a poté se snažíme do masa vetřít olejovo-čenekovou směs. Dělám to kávovou lžičkou. Takto přichystáme všechno maso, jednotlivé plátky klademe na sebe do misky a necháme do druhého dne, ale klidně i 2 dny, uležet v lednici.
V den přípravy vyndáme s předstihem maso z lednice, aby při obalování mělo pokojovou teplotu. Osolíme ho, necháme chvíli odpočinout a pak ho klasicky obalíme.
Do pánve dáme lžíci dobrého sádla, olej, necháme rozehřát a řízky smažíme. Smažím zprudka, jen do barvy, pak dodělávám v troubě.
Poznámka od kuchařky
https://www.jumboshop.cz/1942-tenderizer-na-krehce… – tenderizér
Tento salát vznikl zcela náhodou. V lednici jsem měla misku uvařených malých kolínek a mozkovými závity mi proběhl nápad, dát je do salátu. Nebudete mi věřit, ale tak nám chutnal, že ho s těstovinami už od té doby dělám již cíleně.
Těstoviny salát pěkně nakypří a velmi zjemní. Určitě nedávejte velké vrtule, opravdu něco drobného, pokud dáte tarhoňu, tak ani nepoznáte, že tam je. Dělala jsem tento salát i pro rodinnou oslavu a všichni ho chválili.
Řízky připravené výše uvedeným způsobem jsou měkoučké, voňavé a prudce jedlé 🙂
Zde je odkaz na dopékání v troubě: https://www.toprecepty.cz/recept/12935-smazeni-a-d…
a bramborový salát se všemi surovinami, tento ještě bez těstovin: https://www.toprecepty.cz/recept/9274-bramborovy-s…. Nemusíte se držet mých receptů, klidně si udělejte váš rodinný oblíbený, jen do něj zkuste přidat těstoviny, stojí za vyzkoušení. 🙂