Nastavený bramborový salát a řízky trochu jinak

81
- reklama -

Suroviny

vařené brambory /množství dle potřeby/
vařené mrkve
šunka nebo jemně krájený kvalitní trvanlivý salám
slanina – není podmínkou
zeleninová směs
okurky, jablko, červená nebo bílá cibule
majonéza, hořčice
2 stroužky česneku
uvařené těstoviny /malá kolínka nebo tarhoňa/
sůl, bílý pepř
pažitka nebo hladkolistá petržel
Řízky jinak:
nakrájené plátky masa, nejlépe z kotlety nebo krkovice
kýtu nekupuji, zdá se mi suchá
kuřecí maso – dobré jsou stehenní řízky
česnek, olej
sůl
klasický trojobal – mouka/používám polohrubou/, vajíčka, strouhanka
do vajíček můžeme rozšlehat i pár lžic piva
sádlo a olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Vychladlé brambory oloupeme a pomocí mřížky krájíme stylem cik-cak, ze strany na stranu, abychom místo kostiček vytvořili spíše plátky. V míse je osolíme a necháme odležet, kdo chce, přelije je rozškvařenou slaninkou.

  2. Do další mísy vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Musí být vychladlé, do nich zamícháme majonézu, hořčici, mletý pepř, sterilovanou zeleninu, drobně nakrájené jablko, jemně nakrájený česnek.

  3. Toto vše pak mezi sebou dobře promícháme a salát necháme odležet. Osvědčilo se mi krájení brambor výše popsaným způsobem, nemáme rádi velké kousky a salát je pak jemný a lépe se rozleží. Jelikož někomu nedělá cibule v salátu dobře, řeším to tímto způsobem. Nakrájenou cibuli krátce povařím v láku z okurek a pak scezenou použiji.

  4. Příprava řízků: Nejprve do misky dáme několik lžic oleje a do něj utřený česnek dle vlastního uvážení. Dávám 2-3 stroužky poctivého českého česneku. Dobře ho s olejem promícháme. Místo paličky na maso používám tenderizér na křehčení masa, odkaz na něj je v poznámce. Jeho pomocí maso zpracujeme, kraje nařízneme nožem, aby se řízky nekroutily a poté se snažíme do masa vetřít olejovo-čenekovou směs. Dělám to kávovou lžičkou. Takto přichystáme všechno maso, jednotlivé plátky klademe na sebe do misky a necháme do druhého dne, ale klidně i 2 dny, uležet v lednici.
    V den přípravy vyndáme s předstihem maso z lednice, aby při obalování mělo pokojovou teplotu. Osolíme ho, necháme chvíli odpočinout a pak ho klasicky obalíme.
    Do pánve dáme lžíci dobrého sádla, olej, necháme rozehřát a řízky smažíme. Smažím zprudka, jen do barvy, pak dodělávám v troubě.

Poznámka od kuchařky

https://www.jumboshop.cz/1942-tenderizer-na-krehce… – tenderizér

Tento salát vznikl zcela náhodou. V lednici jsem měla misku uvařených malých kolínek a mozkovými závity mi proběhl nápad, dát je do salátu. Nebudete mi věřit, ale tak nám chutnal, že ho s těstovinami už od té doby dělám již cíleně.

Těstoviny salát pěkně nakypří a velmi zjemní. Určitě nedávejte velké vrtule, opravdu něco drobného, pokud dáte tarhoňu, tak ani nepoznáte, že tam je. Dělala jsem tento salát i pro rodinnou oslavu a všichni ho chválili.

Řízky připravené výše uvedeným způsobem jsou měkoučké, voňavé a prudce jedlé 🙂

Zde je odkaz na dopékání v troubě: https://www.toprecepty.cz/recept/12935-smazeni-a-d…

a bramborový salát se všemi surovinami, tento ještě bez těstovin: https://www.toprecepty.cz/recept/9274-bramborovy-s…. Nemusíte se držet mých receptů, klidně si udělejte váš rodinný oblíbený, jen do něj zkuste přidat těstoviny, stojí za vyzkoušení. 🙂