Suroviny
- Korpus:
- 200 g celozrnné mouka
- 200 g mletých ořechů
- 6 vajec
- 250 g cukru písek
- 4 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 150 g Hery máslové
- 2 velká jablka
- špetka soli
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 5 lžic hladké mouky
- 350 g másla
- 200 g cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhé pěny, (trochu – cca 5 lžic – dáme bokem na tmavší kakaové těsto). Cukr se žloutky vyšleháme do nadýchané pěny, až skoro zbělá. Rozpustíme máslovou Heru v mikrovlnce na 700 W cca 45 sekund. Máslo přidáme k vyšlehaným žloutkům s cukrem, pak ořechy, mouku s práškem do pečiva a vše lehce promícháme. Na závěr přimícháme jemně nastrouhaná jablka a bílky.
-
Těsto rozdělíme na polovinu – jednu necháme světlou. Do druhé přimícháme kakao a oddělané vyšlehané bílky. Předehřejeme troubu na 170°C. Formu vyložíme pečícím papírem. První těsto rozetřeme do formy tak, že se snažíme navýšit ho spíše k okrajům, než do středu, aby při pečení střed nevypoukl. Dáme do trouby na 50 minut a zmírníme na 150°C. To stejné uděláme s tmavým dílem.
-
Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím připravíme krém. Mouku s mlékem uvaříme jako pudink. Do ještě teplého vmícháme žloutky a zašleháváme postupně máslo s cukry. Necháme v ledničce vychladit.
-
Korpus rozkrojíme. Já krájela jen světlý na 2, takže celkem pak vznikly 3 pláty. Každý potřeme marmeládou a krémem. Potřeme i vrch dortu a boky. Na závěr vrch zdobíme dle vlastních představ – rozpuštěnou čokoládou atd.