![Narozeninový dort s krémem z bílé čokolády_5ffacfa08c2ec.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/narozeninovy-dort-s-kremem-z-bile-cokolady_5ffacfa07bbf5.jpeg)
Suroviny
- Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 4 vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- na krém:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 1 lžička moučkového cukru
- ostatní:
- jahodový džem
- čerstvé jahody
Postup přípravy receptu
-
Připravíme korpus smícháním moučkového cukru, másla, vajec, mléka a pak postupně přisypeme mouku s práškem do pečiva.
-
Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a těsto do formy vlijeme.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C (horkovzdušná) asi 40 minut. Pokud máme formy dvě, můžeme těsto rozdělit a péct dva korpusy při stejné teplotě asi 20 minut. Upečenost vyzkoušíme špejlí.
-
Korpusy necháme vychladnout a pak vyndáme z formy.
-
Mezitím připravíme krém vyšleháním smetany s cukrem.
-
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a přimícháme ji do vyšlehané šlehačky.
-
Korpus prořízneme na dvě stejná kola a spodní část hojně pomažeme jahodovým džemem.
-
Na něj dáme část krému a přiklopíme druhou částí korpusu (pokud jsme pekli dva korpusy, prořezávání odpadá).
-
Povrch dortu i strany pomažeme krémem.
-
Zdobíme čerstvýma jahodama a dáme do lednice alespoň na 1 hodin proležet.