Suroviny
1 půllitrová sklenice
- 6 -8 lístků meduňky
- lžíce citronové šťávy
- lžíce medu
- 1/2 l převařené vody
Postup přípravy receptu
-
Lístky meduňky natrháme do půllitrové nádoby a zalijeme převařenou horkou vodou. Necháme louhovat téměř do vychlazení. Pak ochutíme medem a citrónem. Je to skvělý nápoj na osvěžení. Dobře se pije s ledem.
Poznámka od kuchařky
V Řecku byla meduňka, které se také lidově říká dubrovník, marulka, materník, marule, medlinka, medun, medunice, rojovník, včelník, thé matkové, doubravnice, včelavka, známá a používána k léčbě již před 2000 lety. V Jižní Evropě, kde se hojně používá, ji nazývají „potěšení srdce“ a „elixír života“.
Použití:
Tradice říká, že pravidelné pití meduňkového čaje prodlouží život. Studentům bývala meduňka doporučována k pročištění mysli, pro bystřejší chápání a zlepšení paměti. Meduňka je používána k uvolnění napětí a zlepšení trávení způsobené strachem a depresí. Mágové meduňku používali k pochopení emocí, a aby porozuměli příčinám jejich vzplanutí.