
- reklama -
Suroviny
- 4 lilky
- 6 stroužků česneku
- 1/2 svazku petrželky
- 1 velká cibule na proužky
- 1 1/3 hrnku oleje
- hrubozrnná sůl
- pepř
- 6-7 lžic octu (dala jsem balsamico Papadimitriou)
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na silnější kolečka, posypeme solí a dáme vypotit. Potom dobře opláchneme, osušíme a dáme na vyložený pečicím papírem plech. Potřeme troškou oleje a dáme je do trouby upéct nebo upečeme na grilu (jsou ještě lepší).
-
Z česneku si odstraníme střed a zbytek rozmačkáme a smícháme se solí a troškou octu. Potom smícháme s nasekanou petrželkou. Tímto potíráme každý plátek lilku a můžeme srolovat, nebo jen tak položit plátek do sklenice. Dáme i cibuli.
-
Smícháme zbytek oleje a octu (a jestli zůstane i česnek s petrželkou), dohromady. Nalijeme na lilky, dobře uzavřeme a dáme na 3 dny do lednice.
Poznámka od kuchařky
Je to výborné jako salát nebo jako mezes (chuťovka k ouzu, vínu, pivu…)
Zdroj: Řecké stránky icookgreek
Kuchařka: marcik