Naložený lilek – Melitzanes skordates se ladoksido

36
- reklama -

Suroviny

4 lilky
6 stroužků česneku
1/2 svazku petrželky
1 velká cibule na proužky
1 1/3 hrnku oleje
hrubozrnná sůl
pepř
6-7 lžic octu (dala jsem balsamico Papadimitriou)

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na silnější kolečka, posypeme solí a dáme vypotit. Potom dobře opláchneme, osušíme a dáme na vyložený pečicím papírem plech. Potřeme troškou oleje a dáme je do trouby upéct nebo upečeme na grilu (jsou ještě lepší).


    Zobrazit celý recept

  2. Z česneku si odstraníme střed a zbytek rozmačkáme a smícháme se solí a troškou octu. Potom smícháme s nasekanou petrželkou. Tímto potíráme každý plátek lilku a můžeme srolovat, nebo jen tak položit plátek do sklenice. Dáme i cibuli.

  3. Smícháme zbytek oleje a octu (a jestli zůstane i česnek s petrželkou), dohromady. Nalijeme na lilky, dobře uzavřeme a dáme na 3 dny do lednice.

Poznámka od kuchařky

Je to výborné jako salát nebo jako mezes (chuťovka k ouzu, vínu, pivu…)

Zdroj: Řecké stránky icookgreek