Naložené krůtí kousky v jemné zeleninové omáčce

95
- reklama -

Suroviny

500 – 600 g krůtích prsíček (může být jiné)
1 větší červená paprika
1 žlutá paprika
3 větší mrkve
2 petržele
1/2 většího celeru
1,5 lžíce sójové omáčky
3-4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 PL paprikové pomazánky Saba
1 PL hořčice
2 malé bílé jogurty nebo 1 zakysanou smetanu
olivový olej
vývar ze skeletu
4 jarní cibulky i s natí
nové koření
jalovec
pepř
sůl
2-3 PL nálevu z Moravanky – nebo Znojemského nálevu na nakládání zeleniny

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí maso očistíme, osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na kousky velikosti sousta a dáme do mísy. Sójovou omáčku smícháme z olivovým olejem, nálevem z Moravanky a nalijeme na masové kousky.

  2. Přidáme nastrouhaný zázvor, pokrájené cibulky, všechnu zeleninu, pokrájenou na kousky, koření a vše dobře promícháme. Necháme naložené asi 4-6 hodin v chladu.

  3. Po této době ve větší nádobě krůtí naložené maso se zeleninou zprudka orestujeme na oleji a maso necháme hezky zatáhnout, pustit šťávu. Poté vše zalijeme vývarem ze skeletu a necháme dusit doměkka.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme ho z nádoby a dáme stranou. Vyjmeme také i koření a omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme. Nalijeme zpět do nádoby. V malém hrnku rozmícháme teplou omáčku se zakysanou smetanou nebo s jogurtem a vlijeme k rozmixované omáčce v nádobě.

  5. Dochutíme solí, pepřem (nebo dokyselíme) a necháme vše ještě 5 minut přejít varem. Vložíme zpět kousky masa a podáváme ze špeclemi, které jsou velmi chutné.

Poznámka od kuchařky

Mouku nedáváme žádnou, pokud je zeleniny dostatek, mouka není potřeba, stačí jen vmichat zakysanou smetanu nebo jogurty. Do druhého dne omáčka ještě zhoustne a je ještě chutnější. Můžeme dusít vše i v tlakovém hrnci.