Suroviny
- 2 lilky
- 100 g sýru feta
- 100 g zelených oliv (nebo černých…dle chuti)
- 100 g mořské soli (hrubě mleté)
- 5O ml červeného vinného octa
- 50 ml vody
- 1 feferonka
- na špičku nože mletého chilli
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička celého pepře
- 120 ml olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto). několikrát obrátíme.
-
Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
-
Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Poznámka od kuchařky
V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží…:-)
Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě) lepší chuti.