
Suroviny
1 porce
- 1000-1200 g vepřového boku (nejlépe bez kosti)
- 10 kuliček barevného pepře (postačí i obyčejný)
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky soli
- 7-10 kuliček nového koření
- 5-10 stroužků česneku (záleží, jak voňavý chceme mít vývar)
- Na obalení:
- 1/2 sáčku (15 g) koření Gril Mexiko (lze nahradit sladkou paprikou smíchanou se solí)
- 1 lžíce práškového česneku
- 1 lžíce Mahá koření (směs českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka – pokud nemáme, postačí lžička drceného kmínu)
- větší kus alobalu (postačí i obyčejná potravinářské folie)
Postup přípravy receptu
-
Opláchnutý bok i s kůží vložíme do hrnce, přidáme česnek, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka (v papiňáku cca 45 minut).
-
Necháme mírně vychladit, abychom si při obalování nepopálili prsty.
-
V míse smícháme sypké koření, bok v něm obalíme, zabalíme do alobalu a dáme nejméně na 2 dny do spodní části chladničky uležet.
-
Poté krájíme na plátky – tenké na obložený talíř, silné mezi chleba na svačinu, můžeme posypat různým kořením, nebo jen lehce poprášit sladkou či pálivou paprikou. Na zakousnutí se hodí kyselá okurka, křen s jablkem nebo postačí jen hořčice.
Poznámka od kuchařky
Je tady více druhů naloženého vepřového bůčku, ale všechny s čerstvým česnekem, který nemusí každému dělat dobře. Česnek v prášku není tak agresivní, není po něm těžko, voní také hezky a druhý den po požití má člověk v ústech celkem přijatelné klima 🙂 My jsme se na takto připravenou pochoutku chodili do lednice dívat 4 dny, déle to již nešlo.