Nakládané ředkvičky

283
- reklama -

Suroviny

10 větších ředkviček ve slupce
5 stroužků česneku
1 lžička celého pepře
250 ml octa
1 l vody
1 lžička soli
2 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Přichystáme si nálev smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přivedeme k varu, necháme krátce přejít varem, odstavíme a dáme vychladit.


    Zobrazit celý recept

  2. Do sklenic naskládáme dobře omyté a na půlky či čtvrtky nakrájené ředkvičky, prokládáme je česnekem nakrájeným na kolečka.

  3. Zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a dáme do lednice.

  4. Konzumujeme po 3-30 dnech (čím déle uležené tím lepší). Stále udržujeme v chladu.

  5. Kdo má rád výraznější chuť, přidá do nálevu 2 bobkové listy a špetku tymiánu.

Poznámka od kuchařky

Jsou vynikající zdravá chuťovka místo nakládaných okurek. Tím, že je nevaříme neztratí své vitamíny.

Jako každá jiná zelenina i ředkvička obsahuje mnoho cenných látek – bílkovin, lipidů, také sacharidy a pochopitelně vlákninu. Z minerálních látek je to zejména vápník, fosfor, železo, síra, draslík aj. Bohatá je také na vitamin C, kyselinu listovou a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu B. V těle člověka působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, usnadňuje odkašlávání (díky obsahu hořčičných olejů). Mezi její další pozitivní účinky patří snižování cholesterolu, odstranění zácpy a plynatosti.

Kyselina listová podporuje správnou krvetvorbu a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy. Sirné silice ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách. Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné hmotnosti.