
Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 200 ml suchého bílého vína
- 50 ml olivového oleje
- 100 g libové slaniny vcelku
- 3 stroužky česneku
- 500 ml mléka
- hladká mouka
- máslo
- čerstvý rozmarýn
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky a spolu s plátky česneku a lístky rozmarýnu vložíme do mísy.
-
Opepříme a zalijeme olivovým olejem a bílým vínem.
-
Přikryjeme a dáme na 2 dny do ledničky.
-
Maso vyndáme, pečlivě osušíme, osolíme a obalíme v hladké mouce.
-
V kastrole rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, přidáme maso a na nižší teplotě ho opékáme ze všech stran dohněda.
-
Zalijeme mlékem a na velmi nízké teplotě dusíme přikryté asi 1,5-2 hodiny.
-
Omáčku na závěr odpaříme do zhoustnutí a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy. Pokud by mléko vytvořilo nevzhledné sraženinky, můžeme omáčku trochu projet ponorným mixérem – jen tak, aby kostičky slaniny zůstaly vcelku.
-
Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tu několik receptů na vepřové v mléce, jeden i můj, ale tento je zase trochu jiný.