Suroviny
2 porce
- Těsto:
- 120 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 vanilkové cukry
- rozinky
- špetka soli
- máslo
- cukr moučka na posypání
- Navíc:
- ovoce dle chuti
- ořechy
- ovocné pyré
- šlehačka
- zakysaná smetana s cukrem
- panák alkoholu na flambování
- trocha cukru a másla na karamel
Postup přípravy receptu
-
Do mísy jsem nalila mléko a k němu jsem přidala žloutky. Vše jsem promíchala. Přidala jsem špetku soli a oba vanilkové cukry. Zamíchala jsem a postupně jsem přidávala mouku. Sypu ji postupně, abych neměla v těstě hrudky.
-
Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala tuhý sníh, který jsem na dvakrát vmíchala do těsta.
-
Na pánvi s vyšším okrajem jsem rozpustila máslo a přidala první polovinu těsta. Těsto jsem přiklopila a nechala asi minutu zatáhnout. Potom jsem ho posypala rozinkami. Můžete použít rozinky namočené v rumu. Opět přiklopím a nechám těsto ještě zatáhnout. Těsto rozdělím na čtvrtiny. Jednotlivé kousky otočím, nechám těsto zatáhnout i z druhé strany a pak ho natrhám na kousky. Trhanec přendám do misky s víkem, aby nevychladl.
-
Na pánev nasypu trochu cukru a nechám ho zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne, přidám trochu másla a nechám ho rozpustit. Poté na pánev nasypu hrušky. Promíchám a k hruškám na pánev vrátím zpět trhanec, který ještě krátce s hruškami prohřeji. Hotový dezert jsem přendala na talíř, zasypala moučkovým cukrem a vlašskými ořechy.
-
Druhou část těsta jsem připravila stejně. Hotové těsto jsem natrhala, zasypala ho moučkovým cukrem a krátce prohřála, aby cukr zkaramelizoval. Poté jsem na pánev jsem nalila panáka višňovice a trhanec oflambovala. Dezert jsem na talíři dozdobila jahodami, borůvkami a zasypala moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2019/01/nadychany-…
Videorecept: https://youtu.be/rTRX20TsLQI