Suroviny
- 400 g přesáté hladké mouky + na podypání
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- nebo 1 sušené
- 100 g cukru
- 100 g másla
- sůl
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 250 vlahého mléka
- Náplň:
- asi 350 g borůvek + cukr
- lžíce třtinového cukru na posyp
Postup přípravy receptu
-
Do mísy rozdrobíme droždí nebo nasypeme sušené, přidáme lžičku cukru, 3 lžíce mouky a trochu vlahého mléka. Promícháme a necháme odstát asi 10 minut. Pak přidáme část mouky (300 g), mléko, cukr a propracujeme. Přikryjeme utěrkou. Necháme kynout půl hodiny.
Pak přidáme vajíčko, žloutky, 100 g mouky, sůl a rozehřáté vlahé máslo. Propracujeme, trošku poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme opět půl hodiny kynout. -
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme velký obdélník. Po celé ploše poklademe borůvkami, smíchanými s cukrem. Okraje potřeme bílkem a stočíme jako roládu. Celou roládu nakrájíme na dílky široké asi 4 cm a klademe řezem dolů těsně vedle sebe, do máslem vymazané dortové formy. Necháme ještě asi 10 minut kynout, potřeme jemně bílkem a posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 45-50 minut.