Suroviny
50 ks plus mínus
- Těsto:
- 520 ml mléka
- 200 g Hery
- 320 g hladké mouky
- špetka soli
- 8 celých vajec
- na špičku lžičky prášku do pečiva
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 1,5 vanilkového pudingu
- 125 g másla
- 100 g cukru moučky
- 0,05 l rumu
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty.
-
Necháme chvíli vychladnout, do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky naznačíme kolečka o průměru 4 – 5 cm. Těsto dáme nejlépe do stříkačky na těsto, naplňovala jsem ji gumovou stěrkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko „objedeme“ dvakrát.
-
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po deseti minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme dalších 10 minut.
Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Musí navrchu zhnědnout. Pokud pečete v plynovém sporáku jako já, dejte si pod plech s věnečky ještě jeden prázdný plech s vodou. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou. -
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý, (ale ne moc studený) puding. Z této dávky mám asi 50 ks věnečků.
Věnečky jsou úžasné…nadýchané…!
Doma se vám po nich jen zapráší….
Poznámka od kuchařky
Je to odpalované těsto – vůbec se ho nebojte, je to tak jednoduché…..uvidíte…..popis vypadá sice dlouhý, ale já ráda píšu:-)