Nadýchané věnečky (50 ks)

64
- reklama -

Suroviny
50 ks plus mínus

Těsto:
520 ml mléka
200 g Hery
320 g hladké mouky
špetka soli
8 celých vajec
na špičku lžičky prášku do pečiva
Krém:
1/2 l mléka
1,5 vanilkového pudingu
125 g másla
100 g cukru moučky
0,05 l rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme chvíli vychladnout, do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky naznačíme kolečka o průměru 4 – 5 cm. Těsto dáme nejlépe do stříkačky na těsto, naplňovala jsem ji gumovou stěrkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko „objedeme“ dvakrát.

  3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po deseti minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme dalších 10 minut.
    Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Musí navrchu zhnědnout. Pokud pečete v plynovém sporáku jako já, dejte si pod plech s věnečky ještě jeden prázdný plech s vodou. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.

  4. Příprava krému: Z mléka, rumu a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý, (ale ne moc studený) puding. Z této dávky mám asi 50 ks věnečků.
    Věnečky jsou úžasné…nadýchané…!
    Doma se vám po nich jen zapráší….

Poznámka od kuchařky

Je to odpalované těsto – vůbec se ho nebojte, je to tak jednoduché…..uvidíte…..popis vypadá sice dlouhý, ale já ráda píšu:-)