Suroviny
4 porce
- 500 g hovězí hrudi (vcelku)
- 4 plátky toustového chleba
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 4 lžíce másla
- 8 plátků sušené šunky
- 1 cibule
- muškátový květ
- pepř
- petrželka
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- vývar (nebo voda)
Postup přípravy receptu
-
Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem.
-
Oddělíme bílek a žloutek a bílek vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutek utřeme s polovinou másla, špetkou muškátového květu a pepřem. Přidáme sůl, sníh a nasekanou petrželku. Dobře promícháme s pokrájenou sušenou šunkou a vlhkými kostičkami pečiva.
-
Do masa vyřízneme kapsu (po vláknech) a dáváme pozor, abychom ho neprořízli (viz obr.). Vytřeme ji solí a naplníme nádivkou.
-
Otvor zašijeme a maso na povrchu osolíme.
-
Zbytkem másla potřeme povrch masa a vytřeme pekáček.
-
Cibuli nakrájíme na cca centimetr silná kolečka a položíme na dno pekáčku. Na cibule položíme maso, trochu podlijeme horkou vodou nebo vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 220°C.
-
Po deseti minutách stáhmeme na 170°C a pečeme 2-3 hodiny, zčásti přikryté pokličkou. Podle potřeby podléváme horkou vodou a maso obracíme.
-
Upečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a udržujeme teplé, třeba v chladnoucí troubě.
-
Výpek přecedíme a vysmahneme na tuk. Zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Prošleháme, snížíme teplotu na minimum a necháme 20-30 minut lehounce táhnout, až tuk vystoupí na povrch šťávy.
-
Alobal rozbalíme, maso necháme odpočinout a krájíme na plátky, které přeléváme šťávou z výpeku.