
Suroviny
4 porce
- 4 jarní kuřátka (500 g)
- 100 g (tenkých plátků) slaniny
- 80 g másla
- hovězí bujón nebo vývar
- Nádivka:
- 150 g kuřecích játer
- 3 mladé cibulky
- 30 g másla
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 1 dl mléka
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 PL nasekané petrželka
- Petrželové brambory:
- 1 kg brambor
- 4 PL panenského olivového oleje
- 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- svazek nasekané petrželky
Postup přípravy receptu
-
Játra a cibulku pokrájíme na drobné kousky a vše na másle orestujeme. Rohlíky nakrájíme navlhčíme v mléce a vymačkáme. Smícháme s vychladlými játry, žloutky a ochutíme solí a pepřem. Přidáme z bílků sníh, majoránku a nasekanou petrželku.
-
Kuřátka omyjeme, osušíme, nasolíme a naplníme nádivkou. Kuřátka poklademe slaninou a převážeme kuchyňskou nití jako balíček. Dáme do pekáčku s máslem, podlijeme vývarem a pečeme asi 1 hodinu.
-
Brambory oloupeme (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájíme na měsíčky a ve vyšším plechu je promícháme s citrónovou šťávou, olejem a česnekem, osolíme.
-
Podlijeme trochou teplé vody a dáme do trouby ke kuřátkům na spodní mřížku péci. Občas obrátíme, pečeme asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
•Obalení drůbeže tenkými plátky slaniny se nazývá bardýrování . Tuk se rozpustí a maso nevysychá, je šťavnaté a zároveň se upeče dozlatova. Nikdo není však povinen slaninu jíst, avšak pro někoho může být pochoutka.
•Na každého strávníka se počítá jedno celé kuřátko a jí se jako pouchoutka.