Suroviny
- sádlo
- slanina
- cibule
- česnek
- celý pepř
- kmín
- nové koření
- jalovec
- špetka tymiánu
- bobkový list
- majoránka
- červená mletá paprika
- chilli paprička nebo pálivá paprika
- kečup
- houby
- srnčí maso
- okurka
- citronová kůra
- hořčice
Postup přípravy receptu
-
Na sádle rozškvaříme 3 plátky slaniny, přidáme pokrájenou cibuli, raději více než méně, já dávám 3 a tu osmažíme do zlatohněda, přidáme lžíci cukru a karamelizujeme.
-
Do tohoto základu dáme maso pokrájené na kostky a prudce restujeme, aby se zatáhlo, ale zatím nesolíme.
-
Pak přidáme 4 lžíce kečupu a 2 lžíce sladké papriky, osolíme a dáme všechno koření, kromě majoránky.
-
Podlijeme vodou a chvíli dusíme, asi za 20 minut přidáme houby, dávám z mrazáku, kdo má sušené, předem je namočí.
-
Když je maso téměř měkké, zahustíme ho záklektkou z polohrubé mouky a vody, polohrubou mouku dávám záměrně, je lepší než hladká a vše řádně provaříme.
-
Do téměř hotového guláše dáme 2 okurky nakrájené na kostičky, 2 lžičky hořčice, utřený nebo prolisovaný česnek, tím nešetřím, majoránku a trošku strouhané citronové kůry z dobře omytého citronu. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale je výborný i s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Vyzkoušela jsem už hodně gulášů, ale tento nám chutná ze všech nejvíce. Kdo nemá maso z divočiny, může ho nahradit hovězím, nejlepší je kližka. Nikomu nevymlouvám papiňák, ale nejlepší guláš je, když se vaří dlouho a pozvolna, to má pak tu správnou sílu a s dobrým kořením i ten správný říz :-))