
- reklama -
Suroviny
4-6 porcí
- 400 g směsi sušeného ovoce (směs jablek, švestek a hrušek, ale jsou dobré i fíky)
- asi 40 g cukru
- kousek dobře omyté citrónové kůry
- menší svitek celé skořice
- 4-5 hřebíčků
- 50 g rozinek
- 70 g lískových ořechů
- 70 g vlašských ořechů
- 70 g mandlí – čím víc, tím líp
- strouhaný perník
- citrónová šťáva
- švestková povidla na dochucení a dohuštění
Postup přípravy receptu
-
Opláchnuté ovoce zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.
-
Pak přidáme cukr, vložíme koření a kůru zabalené do kousku plátna a zvolna uvaříme do měkka.
-
Před koncem varu přidáme propláchnuté rozinky a posekaná jádra ořechů.
-
Chvilku povaříme a zahustíme perníkem. Po vychlazení vyjmeme balíček s kořením a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme chladné.
Poznámka od kuchařky
Je to staročeská dobrota, jedla se jako dezert s krajíčkem vánočky na Štědrý den.
Kuchařka: zizala









