Muzika (Vocet, švestková omáčka)

90
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

400 g směsi sušeného ovoce (směs jablek, švestek a hrušek, ale jsou dobré i fíky)
asi 40 g cukru
kousek dobře omyté citrónové kůry
menší svitek celé skořice
4-5 hřebíčků
50 g rozinek
70 g lískových ořechů
70 g vlašských ořechů
70 g mandlí – čím víc, tím líp
strouhaný perník
citrónová šťáva
švestková povidla na dochucení a dohuštění

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté ovoce zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.

  2. Pak přidáme cukr, vložíme koření a kůru zabalené do kousku plátna a zvolna uvaříme do měkka.

  3. Před koncem varu přidáme propláchnuté rozinky a posekaná jádra ořechů.

  4. Chvilku povaříme a zahustíme perníkem. Po vychlazení vyjmeme balíček s kořením a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme chladné.

Poznámka od kuchařky

Je to staročeská dobrota, jedla se jako dezert s krajíčkem vánočky na Štědrý den.