Suroviny
asi 20 ks
- 210 g univerzální bezlepkové mouky (Schär Mix C)
- 140 g bezmléčného tuku Stella
- 50 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky xanthanu
- Na nádivku
- 7 lžic mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce pikantního rybízového džemu (meruňkový)
- 1 lžíce rumu
- Na posypání vanilkový moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin vypracujeme klasické linecké těsto. Vyválíme ho na tloušťku 3 mm a vykrajujeme kolečka velká asi 5 cm. Doprostřed každého kolečka dáme malou lžičku nádivky, připravené promícháním ořechů s džemem a rumem (podle potřeby přidáme ještě trochu rumu nebo kapku vody tak, aby se nádivka nerozsýpala).
-
Kolečko opatrně přehneme a okraje spojíme. Mušličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 160°C asi 15 minut. Po upečení je ještě na plechu přes sítko posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Teprve poté s nimi manipulujeme.
Poznámka od kuchařky
Přiznávám bez mučení, že bezlepkové těsto má tendenci v místě ohybu praskat, ale tomu, kdo stejně jako já odmala miluje ořechové mušličky a chce si na nich pochutnat i při dietě, to určitě nebude vadit.
Nádivku připravuji vždy od oka a už ji nedoslazuji, nemám ráda přeslazené cukroví.
Vanilkový cukr si vyrábím doma tak, že do dózy s moučkovým cukrem přidám přepůlený vanilkový lusk.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.