Mušle s kokosovým mlékem a čerstvým pepřem

68
- reklama -

Suroviny

1 kg čerstvých slávek
250 g šalotky
2 lžíce rýžového (sojového) oleje
1 lžíce zelené kari pasty
30 g čerstvého zeleného pepře
0,4 l kokosového mléka
30 g thajské bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou šalotku, nakrájenou podélně na čtvrtiny, nechte na oleji zesklovatět. Přidejte kari pastu, čerstvý pepř, včetně větviček, a polovinu bazalky natrhané na kousky i se stvoly. Zalijte kokosovým mlékem, přiveďte k varu a vařte asi 5 min. Odstavte a nechte 30-60 minut stát.

  2. Mušle přeberte, poničené vyhoďte, na otevřené poklepejte, nezavřou-li se, vyhoďte je. Odstraňte „vousy“. Propláchněte je studenou vodou, nemáčejte je příliš, ztratily by chuť „moře“.

  3. Kokosovou omáčku přiveďte k varu, vhoďte mušle, přiklopte a za občasného potřásání pánví vařte asi 4 minuty. Na konci přidejte druhou polovinu bazalky a podávejte. Neotevřené mušle nekonzumujte.

Poznámka od kuchařky

Thajskou bazalku můžete nahradit mátou a bazalkou v poměru 1/3 ku 2/3. Nemáte-li možnost sehnat čerstvý zelený pepř, použijte zelený nakládaný, nejlépe v soli, který před použitím řádně propláchněte. Základní zelená kari pasta se skládá z čerstvého zeleného čili, česneku, cibule (šalotky), zázvoru, citronely, limetkové šťávy, koriandru, soli, oleje. Poměr a skladba se různí od „vesnice k vesnici“. Třeba běžně dostupná „exotic food tandoori“ je výborná a nepoužíváte-li kari pastu denně, nevyplatí se ji doma vyrábět.