![Můj boršč_5ff9b4f68dd60.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/muj-borsc_5ff9b4f68049e.jpeg)
Suroviny
- 3 brambory
- hrst mletého masa
- kousek vepřového masa
- kostra z kuřete
- 1 zavařované bílé zelí
- 2 řepy (či mala lahvička zavařované řepy)
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 cibule
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- masox
- par kuliček pepře
- rajčatový protlak
- kečup
- cukr
- ocet
- 3 stroužky česneku
- zakysaná smetana
- petrželka
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme vývar z vepřového masa a kuřecí kostry, bobkového listu, černého pepře a nového koření. Při vaření z vývaru odebírame pěnu, vaříme cca 1,5 hodiny na mírném ohni.
-
Na pánvičce na trošce oleje osmažíme mleté maso, malinko opepříme a dáma si stranou do nějaké misky.
-
Poté co je maso měkké, tak ho vyndáme, nakrájíme či natrháme na kousky a vložíme zpátky do vývaru. Nakrájené brambory vložíme k masu a vaříme do polozměknutí, poté přidáme přecezené a pokrájené zelí a vaříme do měkka.
-
Zároveň si dáme na pánev a na kapku oleje nakrájenou cibuli, necháme ji malinko nazlátnout, poté přidáme mrkev a celer na kostičky, osmažíme, přilejeme trošku vývaru a cca 10 minut dusíme pod pokličkou, ke konci přidáme řepu (já použila zavařenou) opět dusíme. Ke konci přídáme rajčatový protlak, dusíme do změknutí zeleniny.
-
Takto připravenou zeleninu přelijeme do hrnce s vývarem, necháme provařit.
Osolíme, přidáme masox, 3/4 kelímku zakysané smetany (pokojová teplota), kečup či ještě protlak pro barvu, protože po přidání smetany dostane polévka mdlou barvu, prolisovaný česnek. Provaříme a přidáme libeček a petřželku.
Teď dle chuti si každy může octem přikyselit či přisladit. -
Podáváme se lžící zakysané smetany a ještě posypané bylinkami.
Druhý den, když je polévka odležená je ještě lepší.
Poznámka od kuchařky
Vím že se klasicky dělá z hovězího masa, ale moje drahá polovička nechtěně vyndala vepřové a mleté maso, tak se muselo improvizovat 😀 i když i takhle byla polévka vynikající.
Foto přidám, až bude doma funkční notebook 🙂