Můj boršč

47
- reklama -

Suroviny

3 brambory
hrst mletého masa
kousek vepřového masa
kostra z kuřete
1 zavařované bílé zelí
2 řepy (či mala lahvička zavařované řepy)
1 mrkev
kousek celeru
1 cibule
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
masox
par kuliček pepře
rajčatový protlak
kečup
cukr
ocet
3 stroužky česneku
zakysaná smetana
petrželka
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme vývar z vepřového masa a kuřecí kostry, bobkového listu, černého pepře a nového koření. Při vaření z vývaru odebírame pěnu, vaříme cca 1,5 hodiny na mírném ohni.


    Zobrazit celý recept

  2. Na pánvičce na trošce oleje osmažíme mleté maso, malinko opepříme a dáma si stranou do nějaké misky.

  3. Poté co je maso měkké, tak ho vyndáme, nakrájíme či natrháme na kousky a vložíme zpátky do vývaru. Nakrájené brambory vložíme k masu a vaříme do polozměknutí, poté přidáme přecezené a pokrájené zelí a vaříme do měkka.

  4. Zároveň si dáme na pánev a na kapku oleje nakrájenou cibuli, necháme ji malinko nazlátnout, poté přidáme mrkev a celer na kostičky, osmažíme, přilejeme trošku vývaru a cca 10 minut dusíme pod pokličkou, ke konci přidáme řepu (já použila zavařenou) opět dusíme. Ke konci přídáme rajčatový protlak, dusíme do změknutí zeleniny.

  5. Takto připravenou zeleninu přelijeme do hrnce s vývarem, necháme provařit.
    Osolíme, přidáme masox, 3/4 kelímku zakysané smetany (pokojová teplota), kečup či ještě protlak pro barvu, protože po přidání smetany dostane polévka mdlou barvu, prolisovaný česnek. Provaříme a přidáme libeček a petřželku.
    Teď dle chuti si každy může octem přikyselit či přisladit.

  6. Podáváme se lžící zakysané smetany a ještě posypané bylinkami.
    Druhý den, když je polévka odležená je ještě lepší.

Poznámka od kuchařky

Vím že se klasicky dělá z hovězího masa, ale moje drahá polovička nechtěně vyndala vepřové a mleté maso, tak se muselo improvizovat 😀 i když i takhle byla polévka vynikající.

Foto přidám, až bude doma funkční notebook 🙂