
Suroviny
12 ks
- Muffiny:
- 1/2 kg kureci mlete maso
- 3 plátky tmavého toustového chleba – natrhat
- trochu mléka na navlhčení toustů
- 1 vejce
- strouhanka dle potřeby
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- majoránka
- 5 stroužků česneku
- Rajská:
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- hl. mouka
- cukr
- 280 g rajské protlaky
- sůl
- tymián
- mletá skořice
Postup přípravy receptu
-
Muffiny – klasická masová směs:
1/2 kg kuřecího mletého, 3 plátky tmavého toust. chleba – natrhat, trochu mléka na navlhčení toustů, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, sůl, pepř, mletý kmín, majoránka, 5 stroužků česneku. -
Tousty navlhčíme mlékem, přidáme ostatní suroviny, smícháme, zahustíme podle potřeby strouhankou, lžící nandáme do olejem vymazaných „muffinků“ – množství stačí přesně na 12 ks v silikonové formě. Mokrou rukou ještě můžeme nahoře dotvarovat a uhladit.
-
Rajská:
3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, hl. mouka, cukr, 2 x 140 g rajské protlaky, sůl, tymián, mletá skořice. -
Rozehřejeme olej a máslo, přidáme hl. mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme cukr (asi 3 velké lžíce) a chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, rozmícháme dohladka, přidáme protlaky, sůl, koření, pořádně provaříme, příp. dochutíme. Podáváme s rýží, těstovinami či knedlíčkem.
Poznámka od kuchařky
Vím, že jde o klasický recept, ale přidávám spíš jako nápad na zpracování mletého masa. Nerada ho smažím, je pak nasáklé tukem, a jsem líná tvarovat karbanátky na plech (navíc nemám ráda zapatlané ruce od masa), tak mne dnes napadl tento trik – snad někoho zaujme. Vhodné nejen pro líné kuchařky, ale i pro začátečníky.