Mrkvový makovec

81
- reklama -

Suroviny

400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g mletého máku
130 g cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
1 lžička skořice
400 g mrkve
450 ml vody
4 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Odvážíme mouku, mák, cukr, přidáme prášek do pečiva, skořici a xanthan a vše důkladně promícháme. Vmícháme najemno nastrouhanou mrkev, olej a vodu. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme ho ještě trochou vody.

  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160°C, dokud se nelepí na špejli (25-30 minut).

  3. Makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.

  4. Studený moučník můžeme ještě polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo jen pocukrovat a ozdobit čerstvým ovocem.

Poznámka od kuchařky

Inspirovala jsem se receptem od Kiary (http://www.toprecepty.cz/recept/12539-mrkvovy-mako…) a upravila do do dietní podoby.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.