
Suroviny
- 400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 100 g mletého máku
- 130 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
- 1 lžička skořice
- 400 g mrkve
- 450 ml vody
- 4 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Odvážíme mouku, mák, cukr, přidáme prášek do pečiva, skořici a xanthan a vše důkladně promícháme. Vmícháme najemno nastrouhanou mrkev, olej a vodu. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme ho ještě trochou vody.
-
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160°C, dokud se nelepí na špejli (25-30 minut).
-
Makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
-
Studený moučník můžeme ještě polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo jen pocukrovat a ozdobit čerstvým ovocem.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se receptem od Kiary (http://www.toprecepty.cz/recept/12539-mrkvovy-mako…) a upravila do do dietní podoby.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









