
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 20 g jedlé sody
- 150 g třtinového cukru (lze nahradit 4 lžícemi medu)
- 500 g na jemno nastrouhané mrkve
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g strouhaného kokosu
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 300 ml oleje (obyčejný nebo kokosový)
- 0,5 lžičky soli
- krém:
- 150 g změklého másla
- 100 g cukr moučka (nebo 2 lžíce medu)
- 1 vanilkový cukr
- 750 g měkkého tvarohu
- 1 smetana ke šlehání + ztužovač
Postup přípravy receptu
-
Nejprve vejce vyšleháme s cukry (medem) a šťávou i kůrou z citronu, přidáme všechny ingredience na korpus a spojíme v těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy (průměr 24-26 cm) a dáme péct na 170 cca 50 minut.
Nejlépe se mi osvědčila špejle. -
Krém si připravíme ušleháním másla s cukry a tvarohem. Ušlehanou šlehačku nakonec vmícháme metlou.
-
Vychladlý korpus rozřízneme napůl. Část krému namažeme na půlku dortu, přiklopíme druhou půlkou a zbylý krém natřeme navrch i po stranách dortu.
Nakonec dort můžeme ozdobit vlašskými jádry v celku anebo mletými.
Poznámka od kuchařky
V tomto počasí je ideální zalézt si pod peřinu s teplým čajem a pokud možno nevylézat!
K tomu se hodí tenhle výborný dortík, je krásně vláčný a mrkev tam není ani cítit.
Dobrou chuť 🙂









