Mrkvovo-cizrnová polévka s kari a čerstvým zázvorem

245
- reklama -

Suroviny

5 středně velkých mrkví
1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
cca 7 mm silné kolečko zázvoru
1/2 – 1 ČL kari koření (dle chuti)
cca 350 ml vývaru (zeleninový, slepičí)
sušený či čerstvý tymián dle chuti
5 – 15 cl mléka (dle toho, jak moc je směs před mixováním hustá)
zakysaná smetana
dýňová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka (nebo nastrouháme) a dáme vařit spolu s vývarem, kari kořením, tymiánem a pokrájeným oloupaným zázvorem. Vaříme 10 minut, poté přidáme slitou cizrnu a vaříme dalších 10 minut.

  2. Přidáme mléko a rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu mléka či vývaru.

  3. Servírujeme s 1 – 2 PL zakysané smetany a několika dýňovými semínky. Kdo má rád, přidá si krutony.

Poznámka od kuchařky

Polévku nesolím, protože cizrna byla ve slaném nálevu, vývar je slaný a v mém kari koření je také sůl.