
Suroviny
- 4 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 střední cibule
- kousek pórku (zelená část)
- stroužek česneku
- hladkolistá petrželka
- 3 PL polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- olej
- máslo
- nudle
- Toustový chléb
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno, pórek na půlkolečka, česnek prolisujeme.
-
Do kastrolu dáme trochu oleje a kousek másla a restujeme cibuli. Až cibulka začne růžovět, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a necháme „pustit barvu“. Zasypeme moukou a zapražíme.
-
Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a pórek a cca 20 minut povaříme.
-
Do polévky nasypeme nudle (množství, jak kdo má rád) a necháme vařit do změknutí. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme s opečeným toustovým chlebem (toustový chléb nebo rohlíky si nakrájíme na kostky a na pečícím papíru opečeme v troubě rozehřáté na cca 170 stupňů do hněda).
Poznámka od kuchařky
Tuto polévku mi vařívala maminka, když jsem byla malá…A teď i já ji vařím své dceři 🙂
Mrkvových polévek je tu sice dost, ale žádná není stejná, tak doufám, že nevadí, že přidávám další recept 🙂