
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 35 g kvasnic
- 20 semen fenyklu
- špetka soli
- sádlo na potření plechu a mrkvanců
- Na náplň:
- 200 g mrkve
- 125 g cukru
- 50 g másla
- vanilkový cukr
- máslo na potření
- cukr moučka
Postup přípravy receptu
-
Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Obě mouky promíchejte a vsypte ke kvásku. Přidejte cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
-
Zatím připravte náplň z mrkve. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem poduste na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundejte z plotny a dejte zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte.
-
Vykynuté těsto vyválejte, naplňte mrkví a tvarujte bochánky a důkladně zabalte. Mrkvance pokládejte na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřete rozpuštěným sádlem.
-
Nechte ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložte do trouby vyhřáté na 180°C a zhruba 20 minut pečte, dokud nezezlátnou. Já mám troubu horkovzdušnou, peču na 160°C.
-
Ještě teplé mrkvánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.
Zkusila jsem podle regionální kuchařky, přestože není září.









