![Mrkev na kyselo_5ffb925f0a291.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/mrkev-na-kyselo_5ffb925ef0c11.jpeg)
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg na hrubo nastrouhané mrkve
- cca 400 g vepřového na guláš(na nudličky nebo kostičky nakrájané, ale můžete použít bůček)
- 2 vrchovaté polévkové lžíce sádla (nejlépe přímo z masny, nebo domácí, ne z obchodních řetězců)
- 3-4 lžičky soli
- 2,5 polévkové lžíce octa
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce cukru moučka (nebo 1,5 lžíce cukr krystal)
- 1 větší cibulka nebo 2 malé
- hladká mouka a voda na zalití + zahuštění
- čerstvý chléb
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si vše předchystáme, oloupeme a na jemno nakrájíme cibulku.
-
Maso si nakrájíme na nudličky, nebo si kupte nakrájené už z obchodu.
-
Mrkvičku očistíme a pokud máte dítka a jablíčko, tak nejdříve nastrouhejte půl mrkvičky po jemné části struhadla a dostrouhejte jablíčko, přidejte cukr a trošku citronu, promíchejte, máte zabavené děti a můžete pokračovat ve vaření.
-
Zbylé mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle.
-
Dejte do hrnce sádlo, nechte rozpustit, přidejte na jemno nakrájenou cibulku, jakmile budou známky sklovatění, přidejte maso a promíchejte a restujte, ve volném čase přidejte do hrnce sůl, pepř a restujte do zbělení masa. Přidejte nastrouhanou mrkev, zalejte vodou tak, aby mrkev plavala a duste do změknutí mrkvičky.
-
Mezitím si můžete připravit z mouky a vody zahušťovadlo, já dala půl hrnku vody a dosypala hl.moukou po okraj.
-
Jakmile bude mrkev měkká, přidejte cukr, ocet, promíchejte a můžete přidat zahušťovadlo, povařte ještě 5 minut a máte hotovo. Naléváme do talířků, nebo misek a přikusujeme čerstvý chléb.
Poznámka od kuchařky
Vím, že tu už nějaká ta dušená mrkev je, ale ne taková, jak ji dělám já a říkala jsem si, že by tu neměla chybět, doufám, že vám bude chutnat.
Gren.