
Suroviny
- 500 g ječných krup
- 2 lžíce oleje
- minimálně dvojnásobné množství vody
- 1 rovná lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Recept na mražené kroupy jsem jednou našla na netu a trošku si ho upravila. Kroupy několikrát vypereme. Mohou se i namočit, pak je kratší doba vaření. Někdo vodu z namáčení slévá a zalévá novou – zbavíme se tak částečně nadýmavých složek, ale také části živin.
-
Kroupy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme olej a sůl a necháme vařit asi hodinu (pokud je budeme ještě zapékat) nebo třeba hodinu a půl (pokud chceme dělat např. kaši).
-
Stačí ochutnat a poznáme, zda jsou dostatečně měkké. Není potřeba je míchat.
-
Nechají se také uvařit v tlakovém hrnci, od počátku varu asi 20 minut.
-
Pokud na uvařených kroupách zůstala ještě voda, slijeme ji a můžeme použít třeba do polévky.
-
Kroupy necháme vychladnout a naporcujeme je do mikroténových sáčků. Já dávám po 250 g do sáčku.
-
Mražené kroupy upotřebíme nejlépe do zeleninové polévky, bramboračky, jitrnicové polévky, ale i jinde. Díky přidanému oleji se neslepí a ve vroucí vodě opět rozdělí.
-
Kroupy se nechají přidat ke každému jídlu, ať slanému, či sladkému.
-
Promíchat s přílohou (např. s bramborami, bramborovou kaší, rýží, těstovinami, dušenou nebo restovanou zeleninou, cibulkou a houbami nebo jako další příloha. H
-
odí se naprosto ke všemu, i k masu s omáčkou.
-
Pro upotřebení naslano je možné přidat k vaření třeba bujón, cibuli nebo je uvařit v masovém vývaru.
-
Když je necháme rozmrazit, použijeme je například do jogurtu, nebo je ohřejeme, posypeme strouhaným tvarohem, cukrem, případně přidáme trošku másla.
-
Můžeme je zapéct se švestkami, jako se dělá rýžový nákyp. Určitě ten, komu kroupy chutnají, přijde na různé způsoby využití.
Poznámka od kuchařky
– Kroupy jsou levné, ale zdravé, jednoduché na přípravu, mají mnohostranné využití.
– Mražené kroupy můžeme mít kdykoliv po ruce a prakticky okamžitě upotřebit.
– Pro použití naslano kroupy proplachuji po uvaření vodou (není to však nutné, záleží na vaší chuti).
– Z půl kila krup získáme asi 2 kg krup vařených, takže asi 7-8 sáčků.
– Kroupy jsou úžasné na trávicí obtíže (např. zácpa), ale dělají dobře i cévám.
– 100 g vařených krup obsahuje asi 120 kcal.
– Tak, a teď když jsem je tak vychválila, tak mě prosím nekamenujte, když někomu nebudou chutnat.