Suroviny
12 porcí
- 250 g másla
- 220 g cukru
- 4 vejce
- 400 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 lžíce hruškovice
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- 50 g kakaového prášku
- 2-3 lžíce mléka
- 1 konzerva půlených hrušek (480 g ovoce)
- moučkový cukr na posypáni
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo ušleháme s 200g cukru. Poté postupně vmícháme vejce.
-
Troubu předehřejeme na 170°C.
-
Mouku smícháme s moučkovým cukrem a zapracujeme do těsta. Odebereme 2/3 těsta a vmícháme do ní hruškovici.
-
Otevírací formu(o průměru 24 cm) a vymažeme a vysypeme moukou. Naplníme ji světlým těstem.
-
Kakao smícháme se zbylým cukrem a spolu s mlékem zapracujeme do zbylého těsta.
-
Čokoládkvé těsto naplníme do zdobičky s kruhovým otvorem.
-
V rovoměrných odstupech vstřikujeme do světlého těsta tmavé těsto ve tvaru kapek. Násadu přitom zasuneme do světlého těsta až ze dvou třetin.
-
Hrušky vložíme do cedníku a necháme odkapat a uschnout.
-
Půlky hrušek položíme zaoblenou stranou směrem dolů a na těstě z nich vytvoříme tvar hvězdy. Nezatlačíme do těsta.
-
Koláč pečeme asi hodinu v troubě na dolní liště.
Poznámka od kuchařky
Na jeden kousek: 405 kcal/1705 kJ