
Suroviny
- 2 sklenice (obsah 200 ml) hladké mouky
- 1/2 sklenice krupicového cukru
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- 3 celá vejce
- 1/2 sklenice slunečnicového oleje
- 50 g rozpuštěného másla pro aroma – nemusí být
- 250 g nahrubo postrouhaných jablek
- 50 g rozinek
- 2 lžíce kakaa – nemusí být
- 100 ml mléka
- (kdo má rád, může přidat posekané ořechy, skořici, rum, kousky čokolády)
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Troubu předehřejeme na 200°C – horkovzdušnou na 180°C.
-
Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.
-
Přidáme olej, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a vařečkou promícháme až se vše dobře spojí.
-
Do těsta nakonec přidáme nastrouhaná jablka, rozinky a vše opět promícháme.
-
Půlku těsta dáme stranou a do druhé půlky zamícháme kakao.
-
Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
-
Těsto světlé a tmavé ve formě střídáme, aby vzniklo mramorování.
-
Bábovku pečeme 50 minut, pak špejlí vyzkoušíme zda se těsto nelepí. Pokud ano, tak ještě pár minut pečení přidáme.
Poznámka od kuchařky
Těsto lze udělat i v domácí pekárně. Do hnětací nádoby dáme nejříve tekuté ingredience a potom ostatní.