Suroviny
- 1,75 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek mléka
- 3/4 kostky Hery
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2-3 lžíce kakaa
- kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná, nemusí být)
- Na vytření formy:
- tuk
- hrubá mouka
- Na posypání bábovky:
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Formu na bábovku vymažeme tukem (já používám heru, která mi zbude )a poté vysypeme hrubou moukou.
-
Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh.
-
Heru ušleháme do „pěny“ a postupně do ní přidáváme žloutky a oba cukry.
-
Poté do hmoty po lžících vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva (už nešleháme, mícháme jen lžící), citronovou kůru a mléko (já dávám vždy 1 vrchovatou lžíci mouky a 2 lžíce mléka. Opravdu to dělejte jen po lžících, aby se máslo nesrazilo. Pokud by se ale někomu povede ho srazit, tak nezoufejte a pokračujte v postupu, bábovka se povede i tak).
-
Poté opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
Asi tak 3/4 těsta vlijte do připravené formy. Zbylé těsto obarvěte kakaem a poté nalijte na světlé těsto. Poté vezměte lžíci a jakoby promačkávejte tmavé těsto do světlého. Udělá to ten mramorový efekt.
-
Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte cca 50 minut, tak po 40 minutách začněte bábovku kontrolovat špejlí.
-
Upečenou bábovku nechte vychladnout a poté ji vyklopte z formy a pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám z časopisu Žena a kuchyně, jen je zde s malými úpravami. Tato bábovka je opravdu výborná. Není moc suchá a pokud vám vydrží do druhého dne, tak zjistíte, že uleželá je ještě lepší a vlhčí. U nás ale obvykle zmizí ještě v ten den. Přeji doubrou chuť a ať se vám bábovka vydaří.