
Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé výběrové mouky
- 80 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 PL vanilkového cukru vlastní výroby
- 2 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
- 5 žloutků
- 2 PL rumu
- ————-
- rybízový džem
- Sněhová vrstva:
- 5 bílků
- 200 g cukru krupice
- 2 PL jemného kokosu –
- nemusí být
- špetka soli
- čerstvé jahody a rybíz
Postup přípravy receptu
-
Z výše uvedených surovin, mimo rybízového džemu, v robotu zpracujeme těsto. Necháme ho 30 minut odpočinout a poté ho vyválíme na pečícím papíru na velký plech. Po kouscích těsto rozložíme po celé ploše a pak přes mikrotenový sáček rozválíme malým válečkem, jde to dobře.
-
Troubu rozehřejeme na 180 °C a těsto asi 15 minut předpečeme, do zrůžovění okrajů. Během pečení z bílků, špetky soli a cukru ušleháme tuhý sníh. Začínáme šlehat na vyšší obrátky a cukr přidáváme během té doby po částech 3x. Jeden díl dáme rovnou do bílků, zbývající s mírným odstupem. Dejte pozor na přešlehání. Kokos do něj vmícháme jen už stěrkou.
-
Předpečené těsto potřeme slabou vrstvou rybízového džemu a na něj navrstvíme ušlehaný sníh. Obrácenou lžící v něm uděláme vlnky, nejprve rozmístíme jahody a mezi ně nasypeme kuličky rybízu.
-
Vložíme do trouby, vyhřáté na tu samou teplotu a zapečeme do světle růžové barvy. Jakmile se to jeví dostatečné, troubu vypneme a asi 8-10 minut necháme tzv. „dojít“. Po částečném zchladnutí nakrájíme.
Poznámka od kuchařky
Moučník je opravdu dobrý, na slabé vrstvě těsta sníh prolíná se šťávou z ovoce. Měl by mít konzistenci nahoře křupavé vrstvy a pod ní vláčný. Kokos není povinný, dávám ho z důvodu, aby nebyl sníh příliš sladký, ale kyselejší rybíz se postará, že přeslazený není. Moučník je zpočátku křehký, určitě by do druhého dne zvláčněl, ale pochybuji, že se toho dočká :-). Tak už jen kávičku, sluníčko a léto budiž pochváleno:-), jen aby nějaké letos bylo.