Suroviny
- Olejový korpus:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- špaldový krém:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce špaldové mouky
- 250 g másla
- 3 lžíce cukru moučka
- jahodová marmeláda
- jahodový kompot
- falešná marcipánová hmota
- potravinářská barviva
- vypichovátka motýlů
- jedlý papír s motivem
- jedlé lepidlo
Postup přípravy receptu
-
Korpus upečeme podle návodu viz poznámka.
-
Krém: Mouku rozmícháme v mléku, svaříme za stálého míchání do husté kaše a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby nevznikl škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, po částech všleháme vychladlou špaldovou hmotu.
-
Vychladlý korpus rozkrojíme na polovinu, namažeme marmeládou, potřeme krémem (cca 1/5 si necháme stranou) a poklademe půlkami jahod.
-
Přiklopíme vrchní díl, lehce přitlačíme a dort pomažeme po stranách i nahoře tenkou vrstvou zbytky krému.
-
Dáme na 1 hod. do lednice ztuhnout.
-
Marcipánovou hmotu (výroba viz poznámka) vyválíme, dort potáhneme, okraje začistíme a přilepíme jedlý papír (ostřihneme podle naznačeného tvaru, natřeme zespodu lepidlem, položíme na potažený dort a vrchní část přetřeme opět lehce lepidlem).
-
Nakonec ozdobíme vypichovanými motivy motýlů.
Poznámka od kuchařky
Postup na korpus na http://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp…
Postup na marcipánovou hmotu na http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc…
Špaldovou mouku do krému používám jako náhradu oříšků, krém má podobnou chuť a oříškoví alergici se radují 🙂